یک عضو هیأت علمی دانشگاه: تشخیص قارچ سمی از قارچ خوراکی تنها در مراکز تشخیصی معتبر ممکن است

تشخیص قارچهای سمی از قارچهای خوراکی برخلاف تصور عموم بسیار مشکل است و تنها در مراکز تشخیصی معتبر قارچ شناسی میسر است.

این گفته یکی از  اساتید قارچ شناسی دانشگاه است که به دنبال افزایش شدید آمار مراجعین به مراکز درمانی استان به علت مصرف قارچ های خودرو بیان کرد.

دکتر علی میکائیلی در گفتگویی با روابط عمومی دانشگاه به بیان چرایی افزایش شدید مسمومیت های قارچی در چند روز اخیر پرداخت.

متن گفتگوی ما با این عضو هیأت علمی دانشگاه را اینجا بخوانید:

آقای دکتر میکائیلی مردم عادی می توانند بدون  امکانات تشخیصی این قارچ های سمی و خوراکی را به راحتی تشخیص دهند؟

خیر! اغلب شرایط رویش این قارچ ها در کنار هم  و حتی همراه هم ، شباهت ظاهری بسیار نزدیک بهم و تنوع شکلی قارچ وابسته به نوع زمین و ..  حتی باعث مسمومیت در افراد باتجربه می شود و به هیچ وجه روش های غیر علمی که توسط بعضی افراد توصیه می شوند مانند استفاده از شیر یا سکه نقره و..  مبنای علمی ندارند. وتشخیص تنها در مراکز تشخیصی معتبر قارچ شناسی میسر است.

چرا امسال مسمومیت قارچی در استان زیاد شده است؟
  امسال به دلیل ریزش های فراوان بهاری و دمای مناسب ، رویش قارچ ها در طبیعت مناسب تر از سالهای قبل بوده لذا مردم برای جمع آوری قارچ خوراکی خودرو اشتیاق بیشتری نشان داده اند و متاسفانه با اشتباه تشخیصی قارچ های سمی مصرف کرده اند .

آیا این تصور مردم که با جوشاندن و شستن سم قارچ از بین می رود صحیح است ؟
خیر! قارچ سمی مشابه قارچ های خوراکی اغلب گونه های آمنیتا است که   مرگبار ترین سم طبیعی یعنی آمانیتین است و این سم با جوشاندن، شستن، خشک نمودن قارچ و انجام هیچ عمل دیگری از بین نمی رود. و متا سفانه در یک دوره کمون چند ساعته تا چند روز علایم مرگبار مسمومیت را نشان می دهد ضمن اینکه در مطالعات قبلی در استان گونه های این قارچ سمی به اثبات رسیده است.

آیا قارچ های خوراکی طبیعی یعنی خود رو  برتری بر قارچ های پرورش یافته صنعتی دارند؟
خیر! این نوع قارچ ها نه تنها برتری نسبت به قارچ های پرورش یافته صنعتی ندارند بلکه  به دلیل اینکه در هوای آزاد در معرض تمام آلودگی های اتمسفر و آلاینده های صنعتی مانند فلزات سنگین و آلودگی های بیولوژیکی فضولات حیوانی و انسانی است  نمی تواند غذایی سالم محسوب شود و از طرفی باید بدانیم قارچ ها جزیی از زیبایی های خلقت در طبیعت هستند و قرار نیست هر چیزی که زیبا است خوراکی ! نیز باشد.

چه توصیه ای برای همشهریان عزیز در خصوص مصرف قارچ دارید؟
 قارچ های سمی جنس آمانیتا واجد مرگبار ترین سموم هستند که حتی دست زدن به این قارچ ها مسمومیت را از طریق پوست و مخاطات به بدن می رساند. بنابرابن هرگز نباید سمی به این شدت را سر سفره غذا ببریم و یا با تشخیصی ریسکی زندگی خود و خانواده را در معرض خطر قرار دهیم. کسانی که از این قارچ های سمی خورده اند نیز باید فورا جهت مراحل درمانی اقدام نمایند.
۲۵ اردیبهشت ۱۳۹۷ ۱۱:۳۲