آشنایی با واحد تغذیه

آشنایی با واحد: 

دمه:

گروه بهبود تغذیه جامعه مرکز بهداشت شهرستان پاوه به عنوان یکی از واحدهای تخصصی مرکز بهداشت و زیر نظر ریاست محترم مرکز بهداشت شهرستان می باشد

 

 رسالت برنامه بهبود تغذیه جامعه:

کمک به بهبود امنیت غذایی و ارتقاء کیفیت تغذیه آحاد مردم کشور جمهوری اسلامی ایران از طریق ارتقای سطح دسترسی فیزیکی، اقتصادی، افزایش سواد و فرهنگ تغذیه‌ای و رهایی از بیماری‌ها با استفاده از تمهیداتی از قبیل اطلاع‌ رسانی و آموزش، مشارکت در تدوین سیاست‌های نوین در عرصة غذا و تغذیه در برنامه‌های توسعة ملی و منطقه‌ای، تدوین لوایح و آیین ‌نامه‌ها، تحقیق و پایش و اقدامات پیشگیرانه و درمانی در قالب ارزش‌های اسلامی و انسانی و قوانین جاری جمهوری اسلامی ایران است.

 چشم انداز

بهبود کیفیت زندگی و امنیت غذایی مردم کشور با داشتن افرادی تصمیم گیرنده و با سواد از نظر تغذیه‌ای که دارای انگیزه، دانش، مهارت و اراده در انتخاب جانشین های غذایی مناسب باشند و مشکلات تغذیه‌ای اعم از کم خوری، پرخوری و کمبود ریزمغذی‌ها در آنها کاهش یابد. مردمی سالم و پویا برای فعالیت در عرصه‌های علمی و فناوری که همواره در جهت توسعه اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی کشور گام بر می دارند.

     امنیت غذایی (Food Security): به معنای تامین دسترسی هر فرد انسانی به غذای کافی، سالم و مغذی در تمام اوقات زندگی به منظور داشتن زندگی فعال و سالم می­باشد.

      امنیت تغذیه (Nutrition Security): به معنای تامین غذای سالم و کافی برای هر فرد متناسب با تندرستی و سلامتی او از نظر سطح کمی و کیفی و با رعایت گرایش­های فکری، فرهنگی و ذائقه­ی فردی و جمعی می­باشد و با امنیت غذایی به صورت پیوسته و مستقیم رابطه دارد

      ایمنی غذایی: به معنای سالم بودن مواد غذایی قابل استفاده برای انسان از نظر بهداشتی و کیفی می­باشد که با درآمد افراد رابطه­ی مستقیم دارد.

گروه های هدف برنامه:

کلیه گروه های سنی شاملکودکان زیر 5 سال ، نوجوانان 5 تا 18 سال ، جوانان ، میانسالان30 تا 59 سال سالمندان ، مادران باردار و بیماران  به ویژه افراد مبتلا به چاقی ، فشار خون بالا ، دیابت ، و اختلالات چربی خون

v   اهم فعالیت ها و برنامهها :

·    برنامه پیشگیری و کنترل کمبود ریز مغذی ها:

- پیشگیری و کنترل اختلالات ناشی از کمبود ید

- مکمل یاری نوجوانان و دانش آموزان ( آهن و ویتامین D )

- مکمل یاری سایر گروه های سنی ( جوانان ، میانسالان ، سالمندان و زنان باردار )

·        برنامه مدیریت تغذیه در بحران:

- برگزاری کارگاه های آموزشی

- مدیریت و نظارت برنامه های تغذیه در بلایا (زلزله، سیل و ...)

·        برنامه کنترل چاقی

- پیشگیری و کنترل چاقی در کودکان و نوجوانان (ایران اکو)،

- کنترل چاقی در سایرگروهجهای سنی

·        برنامه توانمند سازی کارکنان بین بخشی در سازمان ها و ادارات دولتی در خصوص تغذیه سالم

- برگزاری کارگاه ها و همایش تغذیه سالم جهت کارکنان ادارات

- توانمند سازی زنان روستایی  و عشایری با همکاری جهاد کشاورزی

·     برنامه نان سالم

- هماهنگی با گروه بهداشت محیط

- برنامه غنی سازی آرد

- نان های بومی و ...

 

·      برنامه کاهش سوء تغذیه و حمایت های تغذیه ای در گروههای آسیب پذیر :

-  تغذیه مادران و اجرای برنامه های حمایتی مادران با مشارکت کمیته امداد امام خمینی (ره)

- برنامه پایش رشد و تغذیه کودکان و اجرای برنامه حمایتی کودکان با مشارکت کمیته امداد امام ( ره )

·      برنامه افزایش پوشش آموزش تغذیه ایی جامعه:

-        برگزاری برنامه های هفته سلامت،

-        روز جهانی غذا، روز جهانی تخم مرغ،

-        بسیج ملی و پویش ملی تغذیه سالم

-آموزش جامعه از طریق رسانه های محلی و سایر رسانه های آموزشی

·      برنامه مراقبتهای تغذیه ایی در پایگاه ها و مراکز خدمات جامع سلامت  :

- مشاوره و آموزش تغذیه گروههای مختلف سنی توسط کارشناسان تغذیه

- تدوین گزارش عملکرد دستاوردهای برنامه مشاوره  تغذیه

- نظارت بر برنامه های غربالگری تغذیه بر اساس بسته خدمت و سامانه سیب

·      برنامه بهبود تغذیه سایر گروههای سنی :

-تغذیه دانش آموزان و برنامه بوفه سالم در مدارس

تغذیه جوانان، ( مکملهای ورزشی )

- تغذیه میانسالان و برنامه های تغذیه مرتبط با ایراپن

-تغذیه سالمندان و تغذیه در دوران بازنشستگی

·      برنامه استقرار سند ملی تغذیه و امنیت غذایی

 

 

·        استراتژی های برنامه بهبود تغذیه:

1-     آموزش و اطلاع رسانی

2-    تقویت همکاری درون و بین بخشی

3-    حمایت تغذیه ایی با همکاری سازمان های حمایتی (جذب امکانات سایر ادارات در جهت رسیدن به اهداف سازمانی مرکز بهداشت)

4-    بررسی وضعیت موجود و تحقیق

5-    مکمل یاری

6-    پایش و ارزشیابی

7-    مشاوره تغذیه در مراکز خدمات جامع سلامت

 

 

 

·         اهم فعالیت های برنامه بهبود تغذیه تاکنون:

1-     برنامه ریزی عملیاتی شهرستانی

2-    آموزش جامعه از طریق برگزاری همایش ها و نیز دیگر رسانه های ارتباط جمعی و بسیج اطلاع رسانی

3-    آموزش کارکنان در رده های مختلف، ادارات و بخش خصوصی

4-    پایش و نظارت اجرای برنامه های از پیش تعیین شده

5-    اجرای برنامه های حمایتی مشارکتی بهبود تغذیه کودکان زیر 6 سال با همکاری کمیته امداد شهرستان

6-    اجرای برنامه حمایت تعذیه ایی از مادران بارداری با مشارکت کمیته امداد امام خمینی (ره)

7-    اجرای برنامه پایش سالانه ید ادرار دانش آموزان 10- 8 ساله

8-    راه اندازی مراکز مشاوره تغذیه

9- اجرای طرح های کشوری و استانی شامل:

- بررسی وضعیت شاخص های تغذیه وآنتروپوتومتریک کودکان زیر 5 سال - تعیین شیوع تولد نوزاد کم وزن- الگوی مصرف روغن- بررسی وضعیت ریز مغذی ها (2 مرحله)- وضعیت مصرف روغن و نوشابه در رستوران های مراکز دولتی- بررسی الگوی مصرف مواد غذایی خانوار و فرد ، پایش سالانه ید ادرار

11- اجرای برنامه آموزش تغذیه و مکمل یاری  با ویتامین D و آهن جهت دانش آموزان پسر و دختر

12- تدوین برنامه غذایی جهت مدارس شبانه روزی

13- برگزاری کارگاه شهرستانی نقش تغذیه در شیوه زندگی سالم

 14- اجرای طرح ارزیابی وضعیت نمک های مصرفی در سطح خانوارها و اماکن

15- طراحی و تدوین و چاپ نشریات آموزشی

16-  برگزاری جشنواره غذا

17- برگزاری کارگاه های اموزشی تغذیه در سنین مدرسه

18- همکاری با سازمان جهاد کشاورزی در راستای ترویج تغذیه سالم در زنان روستایی

19- تشکیل کارگروه سلامت تغذیه و امنیت غذایی و تدوین برنامه عملیاتی در این زمینه