دمه:
گروه بهبود تغذیه
جامعه مرکز بهداشت شهرستان پاوه به عنوان یکی از واحدهای تخصصی مرکز بهداشت و زیر
نظر ریاست محترم مرکز بهداشت شهرستان می باشد
رسالت برنامه بهبود تغذیه جامعه: |
کمک به بهبود امنیت
غذایی و ارتقاء کیفیت تغذیه آحاد مردم کشور جمهوری اسلامی ایران از طریق ارتقای
سطح دسترسی فیزیکی، اقتصادی، افزایش سواد و فرهنگ تغذیهای و رهایی از بیماریها
با استفاده از تمهیداتی از قبیل اطلاع رسانی و آموزش، مشارکت در تدوین سیاستهای
نوین در عرصة غذا و تغذیه در برنامههای توسعة ملی و منطقهای، تدوین لوایح و آیین
نامهها، تحقیق و پایش و اقدامات پیشگیرانه و درمانی در قالب ارزشهای اسلامی و
انسانی و قوانین جاری جمهوری اسلامی ایران است.
بهبود کیفیت زندگی و
امنیت غذایی مردم کشور با داشتن افرادی تصمیم گیرنده و با سواد از نظر تغذیهای که
دارای انگیزه، دانش، مهارت و اراده در انتخاب جانشین های غذایی مناسب باشند و
مشکلات تغذیهای اعم از کم خوری، پرخوری و کمبود ریزمغذیها در آنها کاهش یابد. مردمی
سالم و پویا برای فعالیت در عرصههای علمی و فناوری که همواره در جهت توسعه
اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی کشور گام بر می دارند.
امنیت غذایی (Food Security): به معنای تامین دسترسی هر فرد انسانی
به غذای کافی، سالم و مغذی در تمام اوقات زندگی به منظور داشتن زندگی فعال و سالم
میباشد.
امنیت تغذیه (Nutrition
Security): به معنای تامین غذای سالم و کافی برای
هر فرد متناسب با تندرستی و سلامتی او از نظر سطح کمی و کیفی و با رعایت گرایشهای
فکری، فرهنگی و ذائقهی فردی و جمعی میباشد و با امنیت غذایی به صورت پیوسته و
مستقیم رابطه دارد
ایمنی غذایی: به معنای سالم بودن مواد غذایی قابل
استفاده برای انسان از نظر بهداشتی و کیفی میباشد که با درآمد افراد رابطهی
مستقیم دارد.
گروه های هدف برنامه:
کلیه گروه های سنی شاملکودکان زیر 5 سال ، نوجوانان 5 تا 18
سال ، جوانان ، میانسالان30 تا 59 سال سالمندان ، مادران
باردار و بیماران به ویژه افراد مبتلا به چاقی ، فشار
خون بالا ، دیابت ، و اختلالات چربی خون
v اهم فعالیت ها و برنامهها :
· برنامه پیشگیری و کنترل کمبود ریز مغذی ها:
- پیشگیری و کنترل
اختلالات ناشی از کمبود ید
- مکمل یاری نوجوانان و دانش آموزان ( آهن و
ویتامین D )
- مکمل یاری سایر گروه های سنی ( جوانان ، میانسالان ،
سالمندان و زنان باردار )
· برنامه مدیریت تغذیه در بحران:
- برگزاری کارگاه های آموزشی
- مدیریت و نظارت
برنامه های تغذیه در بلایا (زلزله، سیل و
...)
· برنامه کنترل چاقی
- پیشگیری و کنترل چاقی در کودکان و
نوجوانان (ایران اکو)،
- کنترل چاقی در سایرگروهجهای سنی
· برنامه توانمند سازی کارکنان بین بخشی در سازمان ها و ادارات دولتی در خصوص تغذیه سالم
- برگزاری کارگاه ها و همایش تغذیه سالم جهت کارکنان
ادارات
- توانمند سازی زنان
روستایی و عشایری با همکاری جهاد کشاورزی
· برنامه نان سالم
- هماهنگی با گروه بهداشت محیط
- برنامه غنی سازی آرد
- نان های بومی و ...
· برنامه کاهش سوء تغذیه و حمایت های
تغذیه ای در گروههای آسیب پذیر :
- تغذیه مادران و اجرای برنامه های حمایتی مادران با مشارکت کمیته امداد امام خمینی (ره)
- برنامه پایش رشد و
تغذیه کودکان و اجرای برنامه حمایتی کودکان با مشارکت کمیته امداد امام ( ره )
· برنامه افزایش پوشش آموزش تغذیه ایی
جامعه:
- برگزاری برنامه های هفته سلامت،
- روز جهانی غذا، روز جهانی تخم مرغ،
- بسیج ملی و پویش ملی تغذیه سالم
-آموزش جامعه از طریق
رسانه های محلی و سایر رسانه های آموزشی
· برنامه مراقبتهای تغذیه ایی در پایگاه
ها و مراکز خدمات جامع سلامت :
- مشاوره و آموزش
تغذیه گروههای مختلف سنی توسط کارشناسان تغذیه
- تدوین گزارش عملکرد دستاوردهای برنامه
مشاوره تغذیه
- نظارت بر برنامه
های غربالگری تغذیه بر اساس بسته خدمت و سامانه سیب
· برنامه بهبود تغذیه سایر گروههای سنی
:
-تغذیه دانش آموزان و
برنامه بوفه سالم در مدارس
تغذیه جوانان، (
مکملهای ورزشی )
- تغذیه میانسالان و
برنامه های تغذیه مرتبط با ایراپن
-تغذیه سالمندان و تغذیه در دوران بازنشستگی
· برنامه استقرار سند ملی تغذیه و امنیت
غذایی
· استراتژی های برنامه بهبود تغذیه:
1- آموزش و اطلاع
رسانی
2- تقویت همکاری درون
و بین بخشی
3- حمایت تغذیه ایی با
همکاری سازمان های حمایتی (جذب امکانات سایر ادارات در جهت رسیدن به اهداف سازمانی
مرکز بهداشت)
4- بررسی وضعیت موجود
و تحقیق
5- مکمل یاری
6- پایش و ارزشیابی
7- مشاوره تغذیه در
مراکز خدمات جامع سلامت
· اهم فعالیت های برنامه بهبود تغذیه تاکنون:
1- برنامه ریزی عملیاتی
شهرستانی
2- آموزش جامعه از
طریق برگزاری همایش ها و نیز دیگر رسانه های ارتباط جمعی و بسیج اطلاع رسانی
3- آموزش کارکنان در
رده های مختلف، ادارات و بخش خصوصی
4- پایش و نظارت اجرای
برنامه های از پیش تعیین شده
5- اجرای برنامه های حمایتی مشارکتی
بهبود تغذیه کودکان زیر 6 سال با همکاری کمیته امداد شهرستان
6- اجرای برنامه حمایت
تعذیه ایی از مادران بارداری با مشارکت کمیته امداد
امام خمینی (ره)
7- اجرای برنامه پایش
سالانه ید ادرار دانش آموزان 10- 8 ساله
8- راه اندازی مراکز
مشاوره تغذیه
9-
اجرای طرح های کشوری و استانی شامل:
- بررسی وضعیت شاخص های تغذیه
وآنتروپوتومتریک کودکان زیر 5 سال - تعیین شیوع تولد نوزاد کم وزن- الگوی مصرف
روغن- بررسی وضعیت ریز مغذی ها (2 مرحله)-
وضعیت مصرف روغن و نوشابه در رستوران های مراکز دولتی-
بررسی الگوی مصرف مواد غذایی خانوار و فرد ، پایش سالانه ید ادرار
11-
اجرای برنامه آموزش تغذیه و مکمل یاری با ویتامین D و آهن جهت دانش آموزان پسر
و دختر
12-
تدوین برنامه غذایی جهت مدارس شبانه روزی
13-
برگزاری کارگاه شهرستانی نقش تغذیه در شیوه زندگی سالم
14- اجرای طرح ارزیابی وضعیت نمک های مصرفی در سطح
خانوارها و اماکن
15-
طراحی و تدوین و چاپ نشریات آموزشی
16- برگزاری جشنواره
غذا
17-
برگزاری کارگاه های اموزشی تغذیه در سنین مدرسه
18-
همکاری با سازمان جهاد کشاورزی در راستای ترویج تغذیه سالم در زنان روستایی
19- تشکیل کارگروه سلامت تغذیه و امنیت غذایی و تدوین برنامه
عملیاتی در این زمینه